21 april, D-day voor mobiel-vriendelijke websites

::cck::62::/cck::
::introtext::

Heb jij al een een website die goed op mobieltjes te gebruiken is?

Vanaf 21 april, maar eigenlijk nu al, heb je een goed motief om zo spoedig mogelijk werk te maken van een site die op een mobiele telefoon goed te gebruiken is.

Google gaat vanaf dan een site die dat wel is bevoordelen ten opzichte van sites die niet goed te gebruiken zijn. Dus je score in Google zal hoger worden ten opzichte van die sites die niet mobile-friendly zijn.

"This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results."

::/introtext::
::fulltext::

Wat voor impact zal het hebben?

Het is nog niet helemaal duidelijk of er een soort speciale index komt voor mobiele apparaten, of dat ook desktop gebruikers die zoeken de wijzigingen zien. Maar het is sowieso goed om een responsive design te gaan gebruiken omdat de manier waarop daarbij over de inhoud en gebruiksvriendelijkheid wordt gedacht ook voor gebruikers op een desktop nuttig zijn.

Bovendien zouden een aantal variabelen ervan binnenkort weleens belangrijker kunnen worden voor alle 'zoekers'.

Hoe weet ik of mijn pagina's mobile-friendly zijn?

Google heeft een test gemaakt waarop je dat kunt testen of je site mobile-friendly is. Echter de algoritme update gaat uit van elke individuele pagina. Maar een scan op de homepage zal al wel veel zeggen. Helaas geeft Google ook toe dat deze test niet helemaal foutief verloopt altijd en op hun product-forum zijn discussies hierover ontstaan.

Een andere methode om te kijken of je site volgens Google mobiel-vriendelijk is is het zoeken op je mobiel naar je eigen website. Indien je het label voor mobiel-vriendelijk hebt staan voor je 'beschrijvende tekst' dan ben je in Good standing met Google. Er staat dan bv de tekst 'Voor Mobiel' voor de beschrijving van de pagina.

Ten slotte kun je nog je site door Google’s Mobile Usability Report laten gaan (in Google Webmaster Tools) deze geeft je aanwijzingen waar mogelijke problemen zijn zodat je deze kunt verhelpen.

 

 

 

::/fulltext:: ::cck::62::/cck::

Form - SEBLOD

Uitleg Open Source