Joomla kunt u uitbreiden met een flinke hoeveelheid extra functionaliteit. Dit gebeurd door het installeren van extensies voor bepaalde functionaliteit. U kunt bijvoorbeeld een forum extensie toevoegen, een documenten-manager, klanten-systemen, ledenbeheer-systemen en veel meer.

Joomla-componenten

De werking in het artikelgedeelte is vaak een Joomla Component. Dit zijn wat grotere functies die hun eigen specifieke beheer-gedeelte hebben. vaak zijn dit fora, gastenboeken, ledenadministratie, of klantbeheersystemen en dergelijke.

Joomla-modules

Indien u een functionaliteit als de laatst toegevoegde artikelen wilt tonen, of vergelijkbare artikelen, een menuutje, wat plaatjes die at random wijzigen, dan gebeurd dat vaak via een module. Deze staat vaak rondom het artikelgedeelte.

Joomla-plugins

Ten slotte bestaat er de mogelijkheid om bv via een bepaald stukje code ergens op de site iets te laten gebeuren. dat gebeurd via plugins. Deze herkennen bv een bepaald stukje code en vervolgens voeren ze een actie uit die daarmee samenhangt. Zo kan ik via een stukje code makkelijk een youtube video ergens laten zien.

Lazy Load plaatjes

::cck::60::/cck::
::introtext::

Het snel laden van een pagina is tegenwoordig belangrijk. Niet alleen uit het oogpunt van gebruiksvriendelijkheid, maar ook met het oog op het hoog scoren in Google. De laadtijd is inmiddels een ranking-factor geworden die meespeelt bij het bepalen van de plaats in Google. Het hebben van veel plaatjes op een website/pagina kan dus nadelig uitpakken, hoewel het soms grafisch of ter ondersteuning nodig is. Daar is een oplossing voor.

::/introtext::
::fulltext::

Met 'Lazy Load' plugin gebruikt de website ee al langer bekende techniek om bij het openen van de site of pagina niet alle plaatjes direct te laden. Dus in plaats van 10plaatjes worden de eesrte 2 geladen die direct in zicht zijn van de gebruiker.

Zodra deze naar beneden scrollt worden de plaatjes die dan in beeld moeten zijn geladen. Hierdoor kan de lezer sneller zijn informatie gaan lezen en scoort de site iets beter in Google.

De Joomla-plugin kunt u hier vinden.

::/fulltext::
Lees meer...

Elk vlak dezelfde hoogte

::cck::44::/cck::
::introtext::

Als ontwikkelaar van websites waarbij de inhoud van de site dynamisch wordt opgebouwd kom je vaak voor uitdagingen te staan die niet eenvoudig zijn op te lossen.

Je hebt bijvoorbeeld met zorg een aantal vlakken gevuld/gemaakt die even hoog zijn. Dan komt er content in waardoor of een vlak hoger wordt dan de ander, of er content 'verdwijnt' of buiten het vlak komt te staan.

 

::/introtext::
::fulltext::

En omdat er geen opmaakcode was die dit kon voorkomen gebruikte ik in het verleden vaak een javascrip-functie die de hoogte van het hoogste vlak uitrekende en daarna de hoogte van de kleinere vlakken aanpaste aan de hoogste.

Met deze plugin kan ook iemand die minder verstand van code heeft dit probleem nu tackelen.

::/fulltext::
Lees meer...

Hoe doe ik dat?

::cck::29::/cck::
::introtext::

Iedereen loopt weleens tegen het probleem op dat niet geheel duidelijk is hoe je iets specifieks in Joomla kunt realiseren.

Dat bracht ons op het idee om voor die mensen een video te maken met hoe je hun specifieke wensen kunt uitvoeren.

Dus heb je een vraag of weet je iemand die met wat vragen zit?

Je kunt  hier  bekijken hoe je dat doet. Van de vragen wij zullen er een filmpje van maken die dient als handleiding. Registreer je of login en stel je vraag.

::/introtext::
::fulltext::::/fulltext::
Lees meer...

IP nummer omzetten naar geo-locatie

::cck::8::/cck::
::introtext::

Soms is het nuttig om te weten waar je bezoekers vandaan komen. Hiervoor heb je bepaalde informatie nodig. Het IP-nummer van de bezoeker zegt al iets over de locatie vanwaar hij of zij de website bezoekt. Deze informatie kun je gebruiken om bv bepaalde content op de site te tonen aan bepaalde bezoekers.

::/introtext::
::fulltext::

Met deze plugin heb je die informatie. Je moet dan nog wel zorgen dat bepaalde content gekoppeld wordt aan de informatie van deze plugin. Maar het biedt diverse mogelijkheden.

 

De plugin in hier te downloaden.

::/fulltext::
Lees meer...

Al mijn werk kwijt

::cck::7::/cck::
::introtext::

Het overkomt ons allemaal wel een keer. Je bent druk bezig met het aanmaken van een artikel en je vergeet dat er een sessie-limiet is. Na wat afleidingen en uitzoekwerk wil je je artikel opslaan maar blijkt dat je automatisch uitgelogd was en dat je je artikel 'kwijt' bent. Uiteraard kun je de sessietijd ruim instellen en dat raad ik ook aan. Ik stel hem zelf altijd in op 45 minuten.

::/introtext::
::fulltext::

Joomla Sessietijd

De sessietijd is een soort bescherming waarbij het systeem je uitlogt als je x minuten niets gedaan hebt (typen telt niet mee, het gaat om opslaan, naar een andere pagina gaan in de backend etc). Maar je als je dus binnen 1 artikel die tijd overschreid dan ben je uitgelogd en je werk voor die tijd kwijt. Een ruime sessietijd instellen is dus een aanrader.

Maar er is nu ook een handige plugin waarmee je gewaarschuwd wordt indien je het einde van de sessietijd nadert. Je kunt dan klikken op 'save' of 'opslaan' en direct verder werken aan het artikel.

Ideaal voor mensen waarbij het werken aan een artikel weleens wat meer tijd vergt. U kunt de joomla plugin hier downloaden.

::/fulltext::
Lees meer...

Form - SEBLOD

Uitleg Open Source